Geschiedenis
Het AUK Kamerkoor is ontstaan vanuit het Amsterdams Universiteits Koor (AUK). Dit koor heeft een rijke traditie. Aan het begin van deze eeuw gestart als Thomaskoor, is het in de jaren '70 uitgegroeid tot een gemengd kamerkoor dat zich toelegt op twintigste eeuwse muziek. Het AUK heeft de laatste decennia een groot aantal nieuwe en onbekende werken uitgevoerd, variërend van een muziektheaterspektakel van Willem Breuker tot de Psalmensymfonie van Stravinsky. Verdere hoogtepunten waren 'Plato's Dood' van Johanna Bordewijk-Roepman, 'Ravel' van Mariët Harinck en werken van Hans de Jong, Louis Toebosch en René Pieper.
Recentelijk heeft het AUK een serie concerten onder de noemer 'Klankwoord' gegeven. Daarbij stond centraal dat diverse muzikale genres en verschillende literair-poëtische vormen bij elkaar werden gebracht. Hierbij heeft het AUK een bijdrage geleverd aan de eeuwenoude discussie over het samengaan van dichtkunst en toonkunst: woord en klank. Er werden werken van componisten als Hendrik Andriessen, Daan Manneke en René Pieper gezongen. In het verlengde daarvan lag het programma 'Madrigalen'. Uitgaande van het madrigaal in de zestiende eeuw werd een boog gespannen naar 'madrigalisten' uit de twintigste eeuw. Werken van Luca Marenzio, Vic Nees en Hendrik Andriessen werden bijeen gebracht om erachter te komen in hoeverre het madrigaal een tijdloos genre is.
In de beginjaren stond het AUK onder de leiding van Huub Kerstens. In 1985 werd hij opgevolgd door Anthony Zielhorst. Sinds voorjaar 1999 is de muzikale leiding in de handen van Daniël Salbert. Hij begon met een studie Schoolmuziek aan de "Hochschule für Musik und Theater Hannover" (Duitsland). In 1995 zette hij deze studie voort aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1997 studeert hij daar hoofdvak koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. Naast het AUK dirigeert Daniël Salbert het kamerkoor Vox Antiqua (Den Haag).
Regelmatig voeren we speciale projecten uit zoals in 2005 de opera ’Fenomeen’ over het leven van Herman Brood. Een enkele keer gaan we terug naar de oorsprong van de liedkunst en zingen we bijvoorbeeld Middeleeuwse liederen van componisten als William Byrd of Josquin Desprez.